Ütü yapmak, en zahmetli ev işlerinden biridir. Pantolonlar ise ütüye en çok gereksinim duyan kıyafetlerdir. Pantolon ütüleme, temiz ve düzenli bir görünmek için oldukça önemlidir. Zamanın çoğunu ütüye harcamamak ve kusursuz bir görünüm elde etmek için pantolon ütüleme işleminin püf noktalarını bilmen yeterli olur.
Pantolon ütüleme işlemi pantolonun kumaş türüne göre değişiklik gösterir. Keten, kot, kumaş, pamuklu ve kadife gibi farklı kumaş yapılarına sahip olan pantolonların birbirinden farklı ütüleme teknikleri bulunur.
Peki pantolon nasıl ütülenmeli? İşine yarayacak bazı ipuçları şöyle:
Pantolon ütüleme işlemi yaparken dikkat etmen gereken ilk konulardan biri kumaş türüdür. Çünkü her kumaş türünün farklı ısılarda ve tekniklerde ütüleme tekniği vardır. Bu nedenle pantolonun hangi kumaş türüne uygunsa o tekniğe uygun ütüleme işlemi yapman gerekir.
Her kumaş türünün mamul içeriği birbirinden farklıdır. Bu nedenle kimi pantolonlar yüksek ısıya ihtiyaç duyarken kimi pantolonlar çok daha düşük ısılarda ütülenir. Kumaş türüne uygun ısılarda ütüleme işlemi yapmak, doğru bir ütüleme işleminin altın kuralıdır.
Ütü masaları genellikle yüksekliği ayarlanabilir tasarımlarda üretilir. Ayakta ütüleme işlemi yaparken dirsek hizasını geçmeyen yükseklik ayarı en ideal kullanım şeklidir.
Pantolon ütüleme işlemine başlamadan önce belirli kumaş yerlerini ütü yapmaya hazır hale getirmen gerekir. Cep bölümleri, fermuar, bel ve paça gibi kumaş yerleri belli bir sıralamaya göre ütülenir. Pantolonunda kıvrım ve pile gibi detaylar varsa bu kısımları da göz önünde bulundurarak ütüleme işlemini yapman oldukça önemlidir.
Ütüleme işlemi ilk olarak ceplerden başlar. Pantolonu düz, cepleri tersine çevirerek ütüye başlayabilirsin. Bu işlem sırasında pantolonda cep izinin çıkmamasına dikkat etmen gerekir.
Pantolonun bel kısmını ütülerken ütü masasına kılıf geçiriyormuş gibi masanın içine bel kısmını geçirmelisin. Bel kısmı kalın olduğu için kat çizgilerine dikkat ederek ve bastırarak ütüleme yapmalısın.
Yine kat çizgilerine dikkat ederek ütünün buhar gücüyle birlikte bastırarak ütüleme yapmalısın. Bu sayede düz ve pürüzsüz bir paça görünümü elde edebilirsin.
Kot pantolonların diğer pantolon türlerine göre çok daha kolay bir ütüleme tekniği vardır. Yıkama işleminden sonra kırışan denim kumaş kot pantolonları pratik bir şekilde ütülemen mümkün. İşte böyle:
Kotu ters çevir.
Ütü ısı ayarını kot kumaşlar için en uygun olan 160-190 dereceye getir.
Pantolon ütüleme işlemine kotun dikiş bölümlerinden başla. Bu işlemi tamamladıktan sonra diğer kısımlara geçebilirsin.
Kot pantolonun bel kemer bölümü oldukça sert bir yapıdadır. Kemer kısımlarını ütüyü bastırarak sert bir şekilde ütülemelisin.
Kot yırtık bir tasarıma sahip ise ekstra özen göstermen gerekir. Özellikle yırtık olan kısımları hassas liflerden oluştuğu için ütü esnasında zarar görebilir.
İçeriğinde naylon, viskon ve polyester gibi birbirinden farklı mamulleri barındıran kumaş pantolonlar, ütülenmesi oldukça zahmetli bir pantolon türüdür. Özellikle iş hayatında önemli bir yeri olan kumaş pantolonlar doğru ütülendiği takdirde şık ve temiz bir görünüm sağlar.
Ütüyü kumaş pantolonun etiketinde yer alan ısı derecesine göre ayarla.
Kumaş pantolon hassas bir içeriğe sahip ise ütüleme işlemine başlamadan önce ters çevirmen gerekir.
Pantolonu bel kısmından tutarak fermuar kısmı iç tarafa gelecek şekilde boydan boya kat izlerinden ikiye katla.
Boylu boyunca ütü masasının üzerine yerleştir.
Pantolonun üzerine hafif ve hassas bir kumaş ört.
Dikiş kısmı ve orta çizgisini üst üste birleştirdiğin yere dikkat ederek ütüleme işlemine başla.
Pantolonun hem ön hem arka kısmını ütüle.
Ütüleme işleminden sonra pantolonu yine aynı şekilde ikiye katlanmış bir şekilde askıya asmayı unutma.
Kadife pantolonlar, içerdiği pamuk lifleri nedeniyle kırışıklığa yatkındır. Ütü işlemi oldukça hassasiyet gerektiren kadife pantolonlar, doğru bir teknik ile ütülenirse uzun ömürlü bir kullanım sağlar.
Ütüleme işleminden sonra pantolonun parlamaması için nemli bir bez edinmelisin.
Nemli bezi pantolonun üzerine koyduktan sonra ütüleme işlemine başlayabilirsin.
Kadife kumaşı direkt olarak yüksek ısıya maruz bırakmamalısın. Bu nedenle ütü yapacağın her kısımda nemli bez kullanmayı ihmal etmemelisin.
Pantolonun ön ve arka yüzünü ütünün buhar desteğiyle birlikte hafifçe ütüle.
Cep kısımlarını diğer pantolonlarda olduğu gibi cepleri tersine çevirerek ütüleyebilirsin.
Ütü işlemi sonrasında daha kalıcı bir görünüm elde etmek istiyorsan süet bir fırça yardımıyla pantolonu tarayabilirsin.
Sıcak ve nemli havalarda en çok tercih edilen kumaşlardan biri olan keten, çok güçlü ve sert bir lif yapısına sahiptir. Keten pantolonlar ütülendikten çok kısa bir süre sonra bile tekrar kırışabilir. Bu kumaş türüne sahip pantolonları ütülerken bu noktalara dikkat etmelisin:
Ütü ile açılması zor bir yapıya sahip olduğu için keten pantolonları nemlendirerek ütülemen gerekir.
Ütüyü maksimum buhar derecesinde ve yüksek ısı sıcaklığında ayarlamalısın.
Pantolonun çizgi kısımlarını üst üste gelecek şekilde hafif dokunuşlarla çok bastırmadan ütülemelisin.
Paça bölümünü de hafif dokunuşlarla çizgilere dikkat ederek ütüleyebilirsin.
Ütü ısı ayarı çoğunlukla ütü üzerinde yer alan noktalı sembollere bakılarak belirlenir. 3 noktalı ısı ayarı 220 dereceye kadar sıcaklık sağlar. Üzerinde 2 nokta bulunan ısı ayarı 150 dereceye kadar sıcaklık sunar. 1 noktanın yer aldığı ısı ayarıyla ise 120 dereceye kadar sıcaklık uygulayabilirsin. Pantolonun kumaş özellikleri ve ütüdeki ısı ayarlarını kontrol ederek uygun sıcaklıkları belirleyebilirsin.
Kumaş Türü |
Ütü Isı Derecesi |
Ütü Ayarı |
Kot (Denim) |
140°C - 190°C |
3 noktalı ütü ayarı / Buharlı yada buharsız çalıştırma |
Keten |
200°C - 220°C |
3 noktalı ütü ayarı / Buharlı çalıştırma |
Kumaş (pamuk) |
140°C - 150°C |
2 noktalı ütü ayarı / Buharlı çalıştırma |
Kadife |
Max 120°C |
1 noktalı ütü ayarı / Bukarlı çalıştırma |
Pantolon ütüleme işlemi kumaş yapısına göre değişiklik gösterse de tasarım benzerliklerinden dolayı teknik özellikler hemen hemen aynıdır. Düzgün bir pantolon ütüleme tekniği, kırışıklıkları yok ederek kumaşın ilk günkü gibi pürüzsüz ve düzgün görünmesini sağlar. Peki en iyi teknikler neler?
Ütüye başlamadan önce pantolonun tüm düğme ve fermuarlarını aç.
Ütü masasını dirsek hizasına getirerek ideal boyu yakala.
Ütünün buhar özelliğinin kırışıklıkların giderilmesinde en büyük yardımcın olduğunu unutma.
Pantolonu kumaş yapısına uygun ısı ayarında ütülemeye dikkat et.
Yumuşak hareketlerle aşağı yukarı yönlerini kullan.
Bel kısmını dikkatli bir şekilde ütü masasına geçirerek düzgün bir şekilde ütüle.
Pantolon çizgi kısımlarını kaydırmadan dikiş yerlerine dikkat et.
Pantolon ütüleme işlemi sona erdikten sonra pantolonu askıya asmayı ihmal etme.
Pantolon ütüleme işlemine başlamadan önce birtakım konulara dikkat ederek ütü yapmayı çok daha kolay hale getirebilirsin.
Çamaşır kurutma programı ya da makineleri ütü işlemini hızlandırır.
Çamaşır yıkama sırasında yumuşatıcı kullanmak kırışıklığın önüne geçer.
Pantolonları mandal yerine askıda kurutmak ütü yapmayı kolaylaştırır.
Baskılı pantolonlar mutlaka tersten ütülenmelidir.
Ütünün buhar özelliğini çalıştırmadan önce ütünün ısınması gerekir.
Ütü masasına serilecek bir alüminyum folyo pantolonların kusursuz şekilde ütülenmesine yardımcı olur.
Ütü sonrası pantolonları doğru yöntemlerle muhafaza ederek ütü ömrünü uzatabilir, daha uzun süre düzgün ve pürüzsüz bir şekilde kullanabilirsin.
Ütü sonrası kıyafetleri mutlaka düz ve düzgün bir şekilde askıya asmalısın.
Ütü işleminden sonra kıyafetin kusursuz bir şekil alması için soğuması gerekir.
Pantolonların paça kısmını asmak için bir ahşap veya metal askı kullanabilirsin.
Kıyafetin daha uzun süre temiz kokması için çamaşır parfümü sıkıp havalandırmaya bırakabilirsin.
Pantolon ütüleme dereceleri pantolonun kumaş yapısına göre değişir. Kot pantolonları, 140°C - 190°C arasında ütüleyebilirsin. Sert lif yapısına sahip keten pantolonlar, 200°C - 220°C arası ütülemeye uygundur. Pamuk içerikli kumaş pantolonlarda 140°C - 150°C arası idealken hassas ütüleme gerektiren kadife pantolonlarda ise maksimum 120°C ısı ayarı ütüleme önerilir.
Kıyafetleri kumaş yapısına uygun sıcaklıkta ütülemen kırışıklıkların giderilmesinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra ütünün buhar desteğinden de yararlanabilirsin. Kumaş kırışıklıklarını yok etmek için ütü öncesi kırışıklık açıcı ütü spreyi kullanabilirsin.
Pantolonlardaki çift çizgi görünümünü ortadan kaldırmak için beyaz renkte bir bezi pantolonun çizgi kısmına koyarak ütüleme yapmak en etkili çözümdür. Çizgi problemi kot pantolonda ise ütüleme işlemini sirkeli su ile yapabilirsin.
Ütünün üzerinde bulunan küçük hazneyi açarak işe başlayabilirsin. Ütünün kireçlenmemesi için önceden ısıtıp soğumaya bıraktığın musluk suyunu hazne dolana kadar doldurabilirsin.
Parlama izleri bir tür lif yanmasıdır. Üzerinde ütü parlaklığı olan kıyafetler için sirkeli bez oldukça etkilidir. Parlak yüzeye sirke ile nemlendirdiğin beyaz bir bezi koyarak ütü yaparsan izlerin geçtiğini görebilirsin.
Pantolondaki ütü yanığını geçirmek için pek çok yöntem vardır. İlk yöntem, ütü yanığı olan bölgeyi patates ile hafifçe ovalamaktır. Patates ütü yanığını kısa bir sürede çıkarır. Ütü yanığı ciddi derecede ise tuzlu limon ve sirke kullanmak da etkili yöntemlerden biridir.
Yüksek ısı derinin yanmasına ve deformasyona sebep olur. Bu nedenle deri pantolon ütülerken en düşük ütü ısı ayarını kullanmalısın. Ayrıca deriye baskı yapmaman ve ütüyü sürekli hareket ettirmemen gerekir.
Pantolonun kumaşı, tasarımı ve kaç kere giydiğin pantolonun ütüleme sıklığını belirleyen faktörler arasındadır. Pantolonları her kullanımdan sonra ütülemene gerek yoktur. Bu nedenle kullandıktan sonra pantolonu askısına asarak hafif bir buhar vermek yeterlidir. Genellikle 3 ya da 4 kez kullanımdan sonra yıkayarak ütüleme işlemini yapabilirsin.
Likralı pantolonlar genellikle vücuda yapışan bir formda olduğu için ciddi bir ütü işlemi gerektirmez. Hassas bir içeriğe sahip olan likralı pantolonları düşük sıcaklıkta yumuşak hareketlerle ütülemelisin.
Kuru temizleme hizmetinde 3 farklı işlem bulunur. Kuru temizleme, sulu yıkama ve son olarak çamaşır makinesi yıkaması yapılır. Kuru temizleme sadece kıyafetleri temizlemek değildir. Kıyafetlerin boyanması, kolalanması ve ütülenmesi gibi işlemler de kuru temizleme hizmetleri arasında yer alır. Bununla birlikte kuru temizleme hizmeti veren yerler, sadece ütüleme de yapabilir.
Networkdry pantolon ütüleme hizmetiyle dikkat ve özen isteyen ütü işlemlerini kolaylaştırır. Alanında uzman ekibi, üst düzey teknik donanımı ve profesyonel yaklaşımı ile aradığın hizmeti sunar. Sen de kuru temizleme ve ütü hizmetlerinden güvenilir ve hızlı bir şekilde yararlanmak için Networkdry’ı tercih edebilirsin.
İlgili İçerikler:
Gömlek Nasıl Ütülenir? — Kumaş Ütü Parlaması Giderme — Çift Çizgi Ütü İzi Giderme — Ütü Suyu Nasıl Konur? — Ütü Kireci Temizleme — Ütü Altı Temizleme
Sandık lekeleri özellikle açık renkli kumaşlar ve danteller söz konusu olduğunda can sıkıcı bir problem olabilir. Bu lekeler genellikle uzun süre kapalı kalan sandıkların içindeki nem ve tozdan kaynaklanır.
Evde veya kıyafetlerde oluşan salça lekesi, pek çok kişinin başına gelen can sıkıcı durumlardan biridir. Özellikle açık renkli kumaşlarda kolayca fark edilen bu lekeler, doğru şekilde müdahale edilmezse kalıcı hale gelebilir. Peki, salça lekesi nasıl çıkar?
Küf ve rutubet kokusu evlerin veya ofislerin en rahatsız edici problemlerinden biridir. Bu ağır ve hoş olmayan koku sadece ortamdaki insanları değil, misafirleri de olumsuz etkileyebilir. Ev sahipleri için oldukça can sıkıcı olan bu durum zamanla yaşam kalitesini düşürebilir.